Gentle civilizer of nations

Mindenkinek, aki ismeri és szereti. És azoknak is, akik nem.

Címkék

accessible justice

2007.04.18. 23:20 borisch

Fejlődik az emberi jogvédelem nemzetközi rendszere. Persze, van honnan.

2007. március 30-án Magyarország is csatlakozott - az elsők között -  az emberi jogi egyezménycsalád legújabb tagjához, a Fogyatékossággal Élő Emberek Jogairól szóló Konvencióhoz. Az esemény sajtóértéke a jelek szerint nem ütötte meg azt a szintet, hogy médiumaink felkapják rá fejüket, laptopjaikat, dikta- és mikrofonjaikat, mindössze 4 hírt találtam róla, ebből kettő országos jelentőségű hírforrás, whatever.

A szerződés - gondolom elkerülendő a tömeges fenntartásokat - kiegészítő jegyzőkönyvben rendelkezik saját monitoring-bizottságának felállításáról, amely egyénektől és egyének csoportjától érkező panaszokat is elbírálhat vizsgálhat. Az egyéni panaszmechanizmus lehetősége is jelentős eredmény, de talán mégis az lesz a  legfontosabb hozadéka az egyezménynek, ha nyom egy frissítést a fogyatékosokhoz való régi, betokosodott hozzáállásra, hogy az egyezmény megalkotásáig terjedő rögös út egyik résztvevőjének szavaival ne "ellátandó", a szociálpolitika kizárólagos fennhatósága alá tartozó, orvosilag "megjavítandó" teherként kezeljék, hanem olyan állampolgárokként, akiknek joguk van saját életüket élni, saját döntéseik alapján, s az államok feladata, hogy az ehhez szükséges jogszabályi, társadalmi, tárgyi, környezeti és egyéb feltételeket.

Az állam pedig a jelek (nyilatkozatok) szerint máris igen aktív. "
Csizmár Gábor elmondta az MTI-nek: a magyar parlament néhány héten belül tárgyalni fogja a törvényjavaslatot, így Magyarország az első államok között lesz, amelyek ratifikálják az egyezményt."

Várjuk, figyeljük! Addig is mindenkit, döntéshozókat, bámészkodókat, atyáskodókat és tanácstalanokat szívem szerint kötelező jelleggel elküldenék erre a zseniális programra.

Szólj hozzá!

Címkék: emberi jogok

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetkozijog.blog.hu/api/trackback/id/tr4360561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása